neděle 12. července 2015

Seth Patrick - Reviver

Doteď jsem nepřišla na to, jestli to v Česku vyšlo pod originálním nebo přeloženým názvem, takže tady prostě Reviver, Oživovatel se mi blbě píše.

Reviver alias Oživovatel a zahradnický pokus, který, jak se znám, bude taky za pár týdnů potřebovat oživovatele. 


Nejsem dobrodružná duše a mám ráda své pohodlí známého. Dokonce ani necestuju, což je v mém věku skoro zločin a všichni mě honem posílají poznávat svět. Třeba k tomu jednou dospěju, ale dnes ne. Zato jsem dospěla k riskantním podnikům trochu bezpečnějšího rázu a koupila jsem si knihu bez rozmyslu, bez přečtených recenzí a bez znalosti autora. Ano, jen podle názvu a obálky. Jsem rebel.



Ale protože někteří z vás ještě nedosáhli mého osvíceného stavu bezbojnosti, tak vám mileráda povím, o čem to je:
Ocitáme se ve světě, kde někteří lidé ovládají schopnost oživovatelství. To prostě sáhnete na mrtvolu a na chvíli s ní můžete pokecat, než ji pustíte zpátky do Hádovy říše. Jedním z nich je Jonah Miller, který je ve své podstatě dobrý muž, ale s velmi temnými vzpomínkami, takže trochu asociál. Pravý bordel začne ve chvíli, kdy zmizí novinář Daniel Harker. To je pro oživovatele choulostivá záležitost, protože je pomohl v jejich začátcích přiblížit a legitimizovat většinové veřejnosti, která, jak víme, nebývá úplně nejchápavější a nejtolerantnější. No a pak je tady nějaká ta tajná organizace, zrádci ve vlastních řadách, tajemná entita vyššího zla, detektivní zápletka, experimenty s mrtvolami a velmi, velmi rychlé tempo, při kterém budete mít problém se nadechnout.

První kapitola je docela cítit amatérštinou. Je to takové nesvé, nejisté, přešlapuje to ve dveřích a moc to nenachází slova. Nebojte, to se autor teprve rozehřívá. Po pár kapitolách už ani nevíte, že začátek byl lehce rozpačitý. Reviver je detektivka se vším všudy. Někomu by se až mohlo zdát, že je v něm přespříliš různých zvratů a falešných stop, které jen odvádějí od děje, ale upřímně, na Dana Browna to nemá.

Postavy mi nejdříve přišly dost stereotypní, ale časem jsem si je oblíbila. Koneckonců, určité žánry se logicky pojí s určitým typem postav, jinak by to už nebyl ten samý žánr. Tady se navíc propojují takové žánry dva, horor a detektivka, takže autor možná ani neměl moc široký výběr, a přesto se mu podařilo do svých charakterů vnést něco nového, originálního a líbivého. Když jsem poprvé uslyšela o Jonahu Millerovi jako o tajemném samotáři, tak jsem si řekla "bože, za co, proč, už zase?", ale už po pár stránkách jsem toho chlapa měla ráda. O Danielu Harkerovi se doslechnete vlastně jen z vyprávění, ale zjistíte, že to taky musel být skvělej chlap, když vychoval takovou dceru, jakou je další z hlavních postav Annabel Harkerová. Silná žena, i like that shit.

Nejvíc se mi na celém příběhu líbil ten opar tajemství a záhady. Mělo to právě takovou hustotu, aby to vaši mysl drželo uvězněnou v příběhu, ale nebudete mít pocit, že plavete v medu. Je to takový ten příjemný případ, kdy knihu nedokážete odložit z ruky, a já osobně přesně takové vyhledávám přímo záměrně. A kdo ne, je masochista.

"Pamatujete se na Ruby Flemingovou, pane Elridgi?"
Elridge byl zřejmě nesvůj. Ruka mu vystřelila k pravému uchu a začal si ho silně třít horní částí dlaně. "Neznám nikoho, kdo by se tak jmenoval."
"Pamatujete se na ni," namítl Jonah.
Elridge strnule zíral před sebe, oči měl vytřeštěné, téměř prosebné. Zavrtěl hlavou. "Prosím..."
"Pamatujete se na Ruby. A víte co? Téměř to samé se stalo mně. Řekli mi, že je to z přepracování, že se to odehrává jenom v mé hlavě. A pak můj oživovaný objekt začal...no. Vy to víte, že?"
Elridge vypadal jako omráčený. "Zůstali se mnou. Byl jsem ztracený v nich."
Jonah přikývl. "Léčila mě stejná lékařka, která ošetřovala vás. Stephanie Gravesová."
"Bylo příliš pozdě. Už jsem nemohl pracovat. Ale oni nevěřili tomu, co jsem jim říkal. Říkal jsem jim, že tam venku něco je, a oni tomu nevěnovali pozornost. Ale já jsem to slyšel. Ano, pamatuju se na Ruby Flemingovou. Pamatuju si, jak na mě křičela o pomoc. Něco si pro ni šlo. Něco přicházelo a já jsem neudělal nic."

Až mi je docela líto, že za to ode mě autor dostal tak málo peněz, protože jsem Revivera chytla jako hit týdne na ebux, které jsou skoro vždycky do stovky. Dala bych za to klidně plnou cenu, fakt že jo.

A víte, co je na tom všem úplně nejlepší? Tohle je jen první díl trilogie! Znáte lepší pocit než ten, když dočtete skvělou knížku, a zjistíte, že budou ještě dvě takové? Já ne. Druhý díl s názvem Lost souls by měl v originále vyjít ještě tento rok, takže na překlad si počkáme minimálně do příštího roku, ale já už teď žhavím peněženku, abych si ve finále koupila celou trilogii v pevné vazbě, protože jsem si jistá, že to bude stát za to.



Citace: PATRICK, Seth. Reviver: Oživovatel. Praha: Knižní klub, 2014. ISBN 978-80-242-4661-1.